ניו יורק, קצת לפני הסערה הגדולה של 2016 |
אני חושב שהסיבה העיקרית היא שלא מצאתי עיסוק בעירוניות כנושא פוליטי. יש מי שמתייחסים לעיר כזירה לפיתוח טכנולוגי (Smart Cities), לכלכלה שיתופית (Sharing Cities) או לניתוח פיננסי (רוצו לקרוא בבלוג המדד המוניציפלי); ההיסטוריונים מסתכלים על העיר כאחד המנועים של התפתחות האנושות (הנה דוגמא לאופן שבו הערים הכריעו את כיבוש אמריקה); ישנם גם מגני הסביבה, שמקדמים עירוניות כפתרון לבעיות אקולוגיות, והם מהווים כרגע את הכוח המוביל של העירוניות בישראל, להערכתי; וכמובן, אדריכלים ומתכננים מתייחסים לעיר כזירה שאפשר לעצב ולשנות, ולטעמי הם עסוקים בעיקר בדיון מהו חתך הרחוב האידיאלי, במידה רבה כמו שמתמטיקאים רבים ביניהם אם צריך להשתמש בפאי או בטאו.
אבל כל הסוגיות הללו - הכלכליות, הטכנולוגיות, האקולוגיות והאדריכליות - פחות מעניינות אותי. מה שיותר מעניין אותי זה הפוליטיקה של העירוניות, ובמידה מסוימת גם ההיסטוריה שלה. אני עוד לא יודע לשים את האצבע על מה שאני מתכוון אליו, ועל מה אני רוצה להמשיך ולכתוב כאן, אבל הנה המחשה:
ח"כ ישראל כץ, שר התחבורה מאז 2009, פורס את משנתו |
כן יש כאן שאלה פוליטית - ואני אגדיר כאן פוליטיקה באופן צר כהסדר חלוקת המשאבים בחברה (Who gets what). בעלי מכוניות מקבלים הרבה יותר נדל"ן, מאשר משתמשי התחבורה הציבורית. הנה המחשה בוטה לכך:
העיוות הגדול שבגללו כולנו עומדים שעות בפקקים: למעלה - שטח קטן שמוקדש למשתמשי התחבורה הציבורית למטה - השטח שמוקדש למכוניות |
זו לא רק העדפה של מי שיש לו על פני מי שאין לו, אלא גם תמריץ ישיר לזיהום אוויר, רעש, תאונות דרכים ופקקים. ואפשר לראות את זה גם בהקשר של חנייה. הנה עיריית תל אביב מסבירה בחביבות למי שיש לו אוטו שמגיע לו תו חנייה בחינם:
למה בעלי מכוניות זכאים לחנייה בחינם? למה בכלל יש כאן שימוש בשיח של זכויות (מושג פוליטי לחלוטין). זו דוגמא למה שאני מכנה כאן (באופן זמני) פוליטיקה של העירוניות. זה לא בדיוק Urban Politics, שזה תחום שלם במדיניות ציבורית ומדע המדינה, ואני מקווה שאני אוכל לזקק כאן את הרעיונות שלי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שמח שקראת :) ותודה על התגובה. בקרוב אקרא אותה